JAJA W KOSZULKACH W SOSIE SZCZYPIORKOWYM

JAJA W KOSZULKACH W SOSIE SZCZYPIORKOWYM. 8 jaj, sól, 1 łyżka octu, 1 łyżka masła, 1/2 szklanki mleka, 4 łyżki mąki, 1 szklanka śmietany, 4 łyżki posiekanego szczy- piórku, sól.Masło stopić, wymieszać z przesianą mąką, rozpro­wadzić mlekiem, mieszając zagotować, odstawić, wy­mieszać ze śmietaną i przyprawić solą do smaku. Jaja umyć. Sprawdzić świeżość, wybijając je kolejno do fi­liżanki. W niskim szerokim rondlu zagotować osoloną wodę z dodatkiem octu. Do wrzątku wlewać kolejno jaja, przechylając filiżankę tuż nad powierzchnią wo­dy. Gotować nie dłużej niż 2—3 minuty. Osączyć, wyj­mując z wody ugotowane jaja za pomocą łyżki cedza- kowej. Układać w salaterce. Zalać gorącym sosem, wymieszanym ze szczypiorkiem. Podawać zaraz po przyrządzeniu z dodatkiem kaszy manny lub krakow­skiej, ugotowanej na sypko i z surówkami.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)