JAJA TO CENNE ŹRÓDŁO NIE TYLKO BIAŁKA

Jaja są bardzo cennym produktem spożywczym. Świadczy o tym ich skład chemiczny. Białko jaj jest pełnowartościowe, podobne w swym składzie do białek, z których zbu­dowane są tkanki organizmu ludzkiego. Dlatego czło­wiek z łatwością może wykorzystać je do budowy włas­nych białek. Najważniejszą, bo najbogatszą w skład­niki odżywcze częścią jaja jest żółtko. Wartość odżyw­cza, a tym samym skład chemiczny białka i żółtka jaja jest zróżnicowany. W żółtku jaja występująwszystkie składniki odżywcze z wyjątkiem witaminy C. Są tam białka, tłuszcze, witaminy — A, D, E, K i wi­taminy grupy B, węglowodany oraz składniki mine­ralne, z przewagą zakwaszających. Wartość kaloryczna żółtka jest wysoka, wynosi 355 kcal, dla 100 gramów (5—6 żółtek). 

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)