JAJA SADZONE

JAJA SADZONE. 4—8 jaj, 1—2 łyżki masła, rii, plcgn, 2—4 łyżki posiekanego szczypiorku lub pietruyrkLJaja umyć. Kolejno wylewać ze skorupek do mi- sęczki. Na patelni rozgrzać masło, wylewać kolejno jaja z miseczki, miseczkę przechylać nad powierzchnią pa­telni, posolić, przykryć. Smażyć na bardzo małym ogniu. Najlepiej patelnię postawić na płytce ochron­nej metalowej. Jaja będą gotowe wówczas, gdy białko się Letnie, a żółtko pozostanie półpłynne. Jaja sadzone będą wyglądały najefektowniej, gdy usma­żymy je na specjalnej patelni z wgłębieniami, zwanej dołkownicą. Usmażone jaja zdjąć łopatką z patelni, przełożyć na półmisek, posypać szczypiorkiem. Poda­wać z dodatkiem pieczywa lub ziemniaków i surówek.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)