JAJA PO KRÓLEWSKU

JAJA PO KRÓLEWSKU. 8 jaj, 3 łyżki pasty pomidorowej, 3łyżki oleju słonecznikowego lub oliwy, 2 łyżki mąki, 2 szklan­ki mleka, sól, pieprz, 4 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka tartej bułki, 4 łyżki utartego sera.Jaja umyć, włożyć do wrzącej wody i ugotować na twardo, potem przełożyć do zimnej wody, obrać ze skorupek. Każde jajko przekrajać wzdłuż na pół, wyjąć żółtka. Dwie łyżki oleju rozgrzać, dodać pastę pomi­dorową, wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, a aifla- torzy mogą dodać 2—3 ząbki drobno posiekanego czo­snku. Przygotowaną pastę umieścić we wgłębieniach białek. Napełnione połówki jaj ułożyć na żaroodpornym półmisku. Żółtka przetrzeć przez sito. Dwie łyżki oliwy rozgrzać, dodać przesianą mąkę, wymieszać, rozpro­wadzić mlekiem, wlewając je powoli i mieszając. Gdy zawrze — odstawić. Wymieszać z przetartymi żółtka­mi, przyprawić solą i pieprzem. Sosem tym zalać po­łówki jaj, posypać utartym serem wymieszanym z tar­tą bułką. Zapiec. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Podawać z dodatkiem sałaty.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)