JAJA NADZIEWANE

JAJA NADZIEWANE. 8 jaj ugotowanych na twardo, 15 dag pieczarek, 2 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego, 1 jajko surowe, 1 szklanka mleka, 1 łyżka mąki, 1 łyżka masła, 10 dag utartego sera cheddar, sól i pieprz do smaku.Pieczarki oczyścić, umyć i drobno poszatkować, a następnie lekko podrumienić na oleju, osolić, skropić wodą, poddusić. Masło stopić, wymieszać z mąką, roz­prowadzić zimnym mlekiem, podgrzewać. Gdy masa zgęstnieje, połączyć mieszając, z pozostałym gorącym mlekiem. Stale mieszając doprowadzić do zawrzenia — odstawić z ognia i natychmiast dodać utarty ser, wy­mieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ugo­towane na twardo jaja obrać ze skorupek. Każde jajko przekrajać na pół wzdłuż, wyjąć żółtka, drobno posie­kać, wymieszać z pieczarkami i surowym jajkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Połówki białek napełnić przygotowanym nadzieniem, ułożyć na żaro­odpornym półmisku, zalać przygotowanym sosem mlecznym. Wstawić na kilkanaście minut do nagrza­nego piekarnika. Gdy się zrumienią, natychmiast po­dawać z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu i su­rówki z zielonej cebuli lub sałaty.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)