JAJA GOTOWANE W KOSZULKACH

JAJA GOTOWANE W KOSZULKACH, tzw. „poszetowc”.Jaja umyć. Kolejno wylewać ich zawartość do fi­liżanki. W niskim szerokim rondlu zagotować 3—4 szklanki wody z dodatkiem 1—1 1/2 łyżki octu lub soku z cytryny i 1 łyżeczki soli. Do wrzącej wody wylewać kolejno jaja. Filiżankę należy przechylać tuż nad po­wierzchnią wrzącej wody. Gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez 3 minuty. Wyjmować za po­mocą perforowanej łopatki. Jaja gotowane w koszul­kach mają szerokie zastosowanie: „au naturel”, posy­pane solą i pieprzem, podaje się na śniadanie. Zalane sosami z dodatkiem kasz lub klusek i surówek, mogą stanowić atrakcyjną potrawę na obiad czy kolację.Jaja gotowane w koszulkach można zapiekać z róż­norodnymi dodatkami, a także podawać na zimno ja­ko uzupełnienie sałatek.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)