JAJA GOTOWANE

JAJA GOTOWANE NA POŁTWARDO Jaja umyć, włożyć do wrzącej wody. Gotować 5 mi­nut. Jaja gotowane na półtwardo można podawać w kieliszku tak jak jaja na miękko. Ugotowane w ten sposób po obraniu ze skorupek można podawać w so­sach albo jako uzupełnienie potraw z warzyw i grzy­bów. Najodpowiedniejszymi sosami będą: grzybowy, chrzanowy, pieczarkowy, pietruszkowy, holenderski.JAJA GOTOWANE NA TWARDOJaja umyć, włożyć do wrzącej wody, gotować 10 mi­nut, odcedzić, włożyć do zimnej wody, po chwili wy­jąć, osuszyć, obrać ze skorupki. Zastosowanie jaj go­towanych na twardo jest bardzo szerokie: 1) można podawać je na śniadanie lub kolacje z dodatkiem so­sów zimnych albo gorących, 2) można je napełniać różnymi nadzieniami i podawać na zimno lub na go­rąco, 3) można z nich przyrządzać różnorodne sałatki i pasty, 4) stanowią podstawę kotletów i krokietów z jaj, 5) można je wykorzystywać w postaci dodatku do różnych potraw zimnych i gorących, stanowią po­nadto atrakcyjny element do dekoracji półmisków i sa­laterek.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)