JAJA A’LA FLAKI I JAJA NADZIEWANE

JAJA A LA FLAKI. 8 jaj, 1/2 kg rebuli, 5 dag tłuszczu, 1/2 szklanki śmietany, 1,5 szklanki sosu beszamelowego, sol, pieprz* Jaja ugotować na twardo (10 minut), włożyć na chwilę do zimnej wody, odcedzić, obrać ze skorupek, a następnie pokrajać w cienkie plasterki, najlepiej za pomocą urządzenia do krajania jaj. Obraną cebulę opłukać, pokrajać w cienkie talarki i zrumienić na tłuszczu. Gdy nabierze ona złocistej barwy, dodać śmie­tanę i wymieszać z beszamelem, przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pokrajane jaja, wymieszać, pod­grzać. Podawać potrawę bardzo gorącą z dodatkiem ryżu i surówek.JAJA NADZIEWANE PO BRETOffSKU. 6 jaj, 1 puszka tuńczyka w oliwie, 1 szklanka majonezu, sok z cytryny, s61,pomidory.Jaja ugotować na twardo, włożyć na chwilę do zim­nej wody i jak ostygną, obrać ze skorupek, każde prze- krajać wzdłuż na pół, wyjąć żółtka, rozetrzeć na miaz­gę ucierając dodawać tuńczyka, gdy powstanie jedno­lita masa — przyprawić solą do smaku. Połówki białek napełnić masą, ułożyć na półmisku, zalać majonezem wymieszanym z sokiem z cytryny. Ozdobić pomido­rami. Podawać z dodatkiem pieczywa jako przystawkę lub danie na kolację.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)