DUSZENIE I PIECZENIE RYB

Ryby można dusić po uprzednim obsmażeniu albo z pominięciem tej wstępnej czynności. W każdym przypadku stosuje się poza tłuszczem różne dodatki, takie jak: warzywa, grzyby, czasem wino lub piwo, śmietanę i zawsze przyprawy smakowe. Podczas duszenia potrawy mogą się łatwo przypalić, dlatego najlepiej ustawiać ron­del na płytce ochronnej metalowej odpowiednio regu­lując dopływ ciepła. Pieczenie, zapiekanie i opiekanie ryb jest stosunkowo mało rozpowszechnione.Ryby można piec w całości lub podzielone na por­cje, z tłuszczem lub bez jego dodatku Dobre efekty smakowe uzyskuje się piekąc ryby owinięte w folię aluminiową, która chroni produkt przed utratą wody. Ryby piecze się same lub z dodatkami charakterystycz­nymi dla danej potrawy.Godny polecenia jest sposób pieczenia ryb w całości lub porcjach na ruszcie lub grillu. Tą metodą przy­rządza się z reguły potrawy bez dodatku tłuszczu.Potrawy zapiekane z ryb są także atrakcyjne. Uzy­skuje się je z ryb gotowanych lub smażonych, zala­nych sosem, a następnie zapieczonych w piekarniku. Przeznaczone do zapiekania ryby można wzbogacać różnorodnymi dodatkami.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)