DORSZ SMAŻONY Z PRZYPRAWAMI

DORSZ SMAŻONY Z PRZYPRAWAMI. 75 dag dorsza pa­troszonego, 5 dag oleju słonecznikowego, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki mąki. Na marynatę: 3 łyżki oleju, 1 cytryna, 2 goździki, 1 łyżka curry, 8—10 ziaren zmiażdżo- nego pieprzu, 1/4 łyżeczki kminku.Utłuc goździki, wymieszać z curry, zmiażdżonym pieprzem, solą i kminkiem. Przygotowaną mieszaniną natrzeć filety z ryby pokrajane w porcje, skropić so­kiem z cytryny i olejem (3 łyżki). Pozostawić na 2—3 godziny. Po tym czasie porcje ryby oprószyć przesianą mąką i usmażyć, wkładając je na patelnię z rozgrza­nym olejem wraz z pokrajaną cebulą i posiekanym czosnkiem. Zrumienioną rybę ułożyć na półmisku, ozdobić zieloną pietruszką. Podawać z dodatkiem ugo­towanego na sypko ryżu, sosu pomidorowego i sałaty.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)