Dobry chleb na zakwasie

W ostatnich latach każdy z nas z przerażeniem i trwogą obserwuje jak bardzo zmieniają się produkty spożywcze w naszych sklepach. Niestety, ale nie są to wcale zmiany na lepsze. Producenci cały czas starają się obniżyć ceny swoich produktów. Nie tylko zmniejszają sprzedawane opakowania, ale również zmieniają skład swoich wyrobów. Dodawanych jest do nich coraz więcej tanich, chemicznych zamienników. Coraz rzadziej więc przypominają one tradycyjne wyroby, które mieliśmy okazje spożywać jeszcze kilka lat temu. Największą różnicę możemy zobaczyć w jakości pieczywa. Kiedyś dobry chleb na zakwasie można było dostać w większości polskich sklepów spożywczych. Każdy z nich posiadał podpisaną umowę z dobrą piekarnią, która codziennie dostarczała świeże i smaczne produkty. Polacy chętnie je kupowali i produkty pszeniczne potrafiły bardzo szybko znikać z półek sklepowych. Obecnie wiele sklepów spożywczych stawia na tanie, odmrażane pieczywo, które nie tylko źle smakuje, ale również bardzo szybko czerstwieje.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)