Dobór składników

Tajemnicą każdej kuchni jest sekretny dobór składników do przyrządzania danej
potrawy. Dzięki temu jakich składników użyjemy do przygotowania potrawy, nabiera
ona odpowiedniego smaku i kwalifikuje się do innej kategorii kulinarnej. To
właśnie największa tajemnica kulinarna najwspanialszych i najsławniejszych
kucharzy. Kulinaria to dziedzina gdzie końcowy efekt tkwi w szczegółach.
Składniki można dobierać według własnego uznania oraz wymaganego efektu
końcowego. Dla zachowania walorów wzrokowych winno łączyć się produkty
różnobarwne, natomiast zachowując przy tym odpowiednią wartość odżywczą,
należy brać pod uwagę witaminy i minerały, jakich dostarczają poszczególne
składniki. Natomiast jeżeli chodzi o kwintesencję smaku to poza głównymi
składnikami, należy znać metody i tajniki tkwiące w drobnych a niezbędnych
dodatkach, których nie widać a czuć. Ostateczny efekt smakowy w głównej mierze
zależy od dodawanych przypraw, znikomych ilości odpowiednich składników, jak
również od serca, które kucharz wkłada w przygotowywaną potrawę.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)