Czy czegoś nie przełkniesz?

W rzeczywistości ludzie boją się najbardziej jedzenia, którego nie będą w stanie przełknąć. To ciekawe jak niewiele tak naprawdę o sobie wiemy, jeżeli chodzi o kulinarne życie. W wielu przypadkach rezygnujemy ze wspaniałej smakowej przygody tylko przez to, że boimy się tego co jest na talerzu. Musisz sobie uświadomić, że ludzie na całym świecie jedzą praktycznie wszystko co im wpadnie pod rękę. Rośliny, zwierzęta, wszystko jest do skonsumowania. Trzeba po prostu wiedzieć jak to przyrządzić w taki sposób, aby smakowało i nadawało się w ogóle do położenia na talerz. Sztuka gotowania ogólnie nie należy do najłatwiejszych zajęć, ale tak się składa, że wiele osób próbuje w tym zajęciu swoich sił i osiąga całkiem przyzwoite rezultaty. Zakładając, że na świecie istnieje nieograniczona wręcz liczba egzotycznych potraw przeciętny człowiek musi na ich poznawanie poświecić przynajmniej całe życie. Oczywiście tyle czasu nie ma, ale warto jednak poznawać inne kultury poprzez smaki, ponieważ to ostatecznie nas wszystkich do siebie zbliża i pozwala na uzyskanie kulinarnego komfortu. Jeżeli na przykład podróżujesz i poznasz smak wielu potraw świata względnie wcześniej, wtedy nie narazisz się będąc za granicą na żadną poważniejszą kompromitację z tego powodu.

Wszelkie prawa zastrzeżone (C)