BUDYŃ Z BIAŁEGO SERA

BUDYŃ Z BIAŁEGO SERA. 30 dag sera twarogowego, 15 dag manny, 4 jaja, 2 dag rodzynków, 15 dag cukru, skórka pomarańczowa, 1 łyżeczka masła do posmarowania formy, 1 łyżka tartej bułki.Oddzielić żółtka. Rodzynki przebrać, umyc i osu­szyć. Ser zemleć w maszynce. Białka ubić na pianę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier w celu usztywnienia piany, dodać żółtka, ubijać aż do uzyskania lśniącej, gęstej piany. Ubite jaja wymieszać delikatnie z serem. Dodać utartą skórkę pomarańczową oraz umyte i osączone rodzynki. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Gotową masę przełożyć do formy budyniowej posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Zamknąć formę i wstawić do naczynia z wrzącą wodą. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Ugo­towany budyń wyłożyć z formy na półmisek. Podawać zaraz po przyrządzeniu z dodatkiem soku owocowego.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)