BOGACTWO WITAMIN W RYBACH

Oprócz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach ryby zawierają witaminy grupy B. Warto podkreślić, że skład wita­minowy ryb o białym mięsie jest podobny do składu witaminowego chudych gatunków mięsa zwierząt rzeź­nych. Zawartość związków mineralnych w rybach J&st wyższa niż w mięsie zwierząt, a niejednokrotnie do­równuje ich zawartości w warzywach. Ryby dostar­czają głównie wapnia, fosforu, fluoru, a ryby morsftie także jodu. Ponadto ryby są źródłem mikroelementów takich jak: nikiel, kobalt, stront i brom. Z uwagi na występujące często niedobory wapnia w naszych po­karmach warto podkreślić, że ryby, obok mleka i pro­duktów mlecznych, są najlepszym jego źródłem. 

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)