BARSZCZ Z BOTWINKĄ

BARSZCZ Z BOTWINKĄ. 20 dag botwinki, 25 dag buraków, 1 pęczek młodej cebuli, zakwas z buraków lub sok z cytryny, 2 ząbki czosnku, 2 szklanki rosołu lub wywaru z warzyw, 3/4 szklanki śmietany, 4 łyżki posiekanego koperku, 2 jajka ugotowane na twardo, sól, cukier, 1/2 łyżki masła.Buraki umyć, zalać wrzącą wodą, ugotować do mięk­kości, obrać, utrzeć na tarce z dużymi otworami. Na­stępnie zalać gorącym rosołem lub wywarem, zagoto­wać, osolić, dodać sok z cytryny lub zakwas z bura­ków, pozostawić na 1/2 godziny. Botwinkę dokładnie umyć, osączyć i drobno pokroić. Młodą cebulę oczyścić, umyć, pokroić i wraz z botwinką włożyć do rondla. Dodać masło, zalać szklanką wrzącej wody, ugotować. Połączyć z odcedzonym wywarem z buraków, dodać drobno posiekany czosnek i -mietanę, przyprawić do smaku zakwasem z buraków lub sokiem z cytryny, solą i cukrem. Obrane ze skorupek jajka pokroić w cząstki, wyporcjować na talerze, posypać koperkiem, zalać go- rącym barszczem. Podawać z ziemniakami posypanymi szczypiorkiem lub koperkiem.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)