BAKTERIE W MLEKU

Mleko może być również zakażone niepożądanymi bakteriami, z których takie, jak prątki gruźlicy, zarazki pryszczycy czy choroby Banga, pochodzą od krów; bakterie duru, czerwonki, błonicy mogą dostać się do mleka już po wydojeniu, w przypadku gdy nie zo­staną zachowane wymogi higieny. Bakterie w mleku niszczymy za pomocą pasteryzacji, a szczególnie go­towania. Do gotowania mleka należy przeznaczyć spe­cjalny garnek, który nie powinien być używany do innych potraw; przed wlaniem mleka garnek trzeba spłukać zimną wodą. Po zagotowaniu mleko powinno się natychmiast podawać; jeżeli ma być przechowy­wane, to należy je przelać do porcelanowego lub szkla­nego naczynia, przykryć i szybko ostudzić. Przed po­daniem nie zagotowywać powtórnie.

Cześć, mam na imię Krzysztof i chciałbym zaprosić Cię do lektury moich wpisów. Blog ten poświęcony jest kuchni, więc skoro tu trafiłeś, ten temat powinien Ci się podobać!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)